Citronparfait med hallon och italiensk maräng

POPULÄRT
koket.se
Citronparfait med hallon och italiensk maräng
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Citronparfait med hallon och italiensk maräng

28 ingredienser

1,5 h + 6 h

En syrlig och krämig citronparfait med italiensk maräng, mandelcrumble, hallon och citronkräm rundar av en god måltid, som en nyårsmiddag på ett perfekt sätt. 

Denna dessert går att förbereda flera dagar före. Så behövs bara den sista touchen göras innan servering. Ingen stress på nyår alltså!

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner7 - 8

Citronparfait

  • 1 gelatinblad
  • 50 g vit bakchoklad
  • 200 g grädde [2 dl]
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 50 g vatten [0,5 dl]
  • 80 g äggula [4 st]
  • 25 g citronsaft [0,5 citron]
  • 1 citron, raspet

Italiensk maräng

  • 75 g vatten [0,75 dl]
  • 210 g strösocker [2,5 dl]
  • 125 g äggvita [4 st]
  • frystorkade hallon

Citronkräm

  • 1 ägg
  • 20 g majsstärkelse
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 100 g citronsaft, från färsk citron [1 dl]
  • 75 g vatten [0,75 dl]
  • 50 g osaltat smör

Mandelcrumble

  • 50 g smör
  • 15 g strösocker
  • 60 g vetemjöl
  • 25 g mandelmjöl
  • 5 g vaniljsocker

Montering och dekoration

  • 30 hallon
  • florsocker
  • hallonpulver
  • pistagenötter
  • färsk citronmeliss

Gör så här

Citronparfait

  1. Lägg ut 8 ringar 6-7 cm i diameter på en bricka med bakplåtspapper, klä ringarna med plastband på sidorna eller bakplåtspapper.
  2. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten och smält vit choklad försiktigt i mikron.
  3. Vispa grädden fluffig och ställ i kylen.
  4. Koka upp socker och vatten, häll vätskan över äggulorna under vispning och sedan tillbaka i kastrullen, sjud tills det börjar tjockna (83 grader), häll över i en bunke igen och vispa med elvisp. Vispa till ett fast skum.
  5. Smält gelatinbladet med citronsaften i mikron.
  6. Ha i citronraspet och citron/gelatinet i äggskummet medan du vispar på medelhastighet. Vänd sedan ner chokladen med en slickepott och sist grädden. Fördela parfait jämt i formarna och frys i minst 6 timmar.

Italiensk maräng

  1. Koka vatten och socker till 121 grader.
  2. Börja samtidigt vispa äggvitan på medelhastighet med elvisp eller i maskin, öka hastigheten när äggvitan börjar bli fast. Strila i sockerlagen. Sänk hastigheten när all sockerlag är i och låt gå tills den kallnat.
  3. Spritsa en topp med marängen på parfaiten och stoppa tillbaka i frysen, med resterande maräng spritsar du ut långa smala strängar på plåt med bakplåtspapper och strö över frystorkade hallon. Torka marängstängerna i ugnen på 100 grader i ca 1,5-2 h, stäng av och låt stå över natten om du har möjlighet.

Citronkräm

  1. Blanda ägg, maizena och hälften av strösockret i en bunke. Koka upp citronsaft, vatten och resterande strösocker och häll det försiktigt över äggblandningen. Rör runt och tillbaka med allt i kastrullen.
  2. Koka upp tills det tjocknat och ser glansigt ut under konstant omröring. Häll över krämen i en bunke och tillsätt smöret, mixa slätt och plasta mot ytan och låt svalna i kylen.
  3. Vispa upp krämen före användning lite lätt med en handvisp så den blir len och smidig.

Crumble

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Blanda samman alla ingredienser och nyp ihop med fingertopparna, arbeta ihop till en smuldeg och strö ut det på plåt med bakplåtspapper.
  3. Grädda 8-10 minuter eller tills smulorna fått en fin gyllenbrun färg.

Montering

  1. Lägg citronparfait i mitten av tallriken, spritsa några duttar citronkräm runt om och bränn av marängen med en gasbrännare. Smula lite crumble över, lägg ut lite maränger och dela hallonen på hälften och lägg på. Toppa med några blad citronmeliss, hackad pistage och florsocker.