Roys butterkaka med saffran

koket.se
Roys butterkaka med saffran
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Roys butterkaka med saffran

23 ingredienser

3 h

Den älskade butterkakan i julversion! Smaksätt butterkakan med saffran, fyll med mandelmassa, choklad, apelsin och vaniljkräm. Det blir bara för gott!

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner kakor

mandelmassa

  • 150 g sötmandel
  • 150 g strösocker [1,5 dl]
  • ev vatten

Fyllning

  • 300 g mandelmassa
  • 200 g smör, rumstemperatur
  • 25 g ljus sirap [0,5 dl]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • mjölkchoklad
  • apelsin

vaniljkräm

  • 60 g äggula [3 st]
  • 60 g strösocker [0,75 dl]
  • 25 g majsstärkelse [0,5 dl]
  • 1 vaniljstång
  • 250 g mjölk [2,5 dl]
  • 20 g osaltat smör

Fördeg

  • 500 g mjölk, rumsvarm [5 dl]
  • 1 g saffran
  • 30 g jäst
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 500 g vetemjöl [8 dl]

Tillsätt i fördegen

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 6 g salt [1 tsk]
  • 320 g vetemjöl [5,5 dl]

Gör så här

Mandelmassa

  1. Skålla mandel genom att att koka upp vatten och mandel tills du ser att skalet på mandel börjar skrynkla sig. Häll allt genom en sil och låt rinna av.
  2. Skala varje mandel och lägg i en bunke. Koka upp lite vatten igen och häll över mandlarna. Låt ligga i blöt minst 20 minuter. Det blir bäst att göra detta dagen innan och låta stå i kylen över natten.
  3. Häll mandlarna i en sil och låt rinna av. Lägg mandlar och strösocker i en matberedare med lock och mixa tills mandeln börjar kännas slät och fin, eventuellt kan man behöva tillsätta lite vatten om den känns för torr.

Fyllning

  1. Blanda mandelmassan med smöret, lite åt gången, tills du har en slät fyllning. Blanda i ljus sirap och vaniljsocker.

Vaniljkräm

  1. Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna ner i mjölken. Koka upp mjölk, frön och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull.
  2. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka allt i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka ytterligare 2 minuter.
  3. Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smält, plocka ur vaniljstången och låt svalna i kylen helt. Det går bra att göra vaniljkrämen dagen innan.

Fördeg

  1. Värm på mjölken lite lätt tillsammans med saffran. Smula ner jästen i din degblandare och häll över mjölken. Blanda runt tills jästen löst upp sig.
  2. Blanda i strösocker och 8 dl av vetemjölet, knåda till en lös och fin en deg. Har du en köksassistent rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör degen då 5-10 minuter på låg hastighet. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 20 minuter.
  3. Blanda i resterande ingredienser som smör, salt och 5,5 dl vetemjöl i fördegen och kör på mellanhastighet tills degen börjar kännas len, glansig, elastisk och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar riktigt ordentligt och länge.
  4. Smörj två runda springformar med smör på sidorna och lägg bakplåtspapper i botten.
  5. Kavla ut degen 3 mm tjock, bred på mandelfyllning, riv över lite mjölkchoklad och apelsinzest, rulla ihop till en rulle. Dela degen i 16 lika stora bitar och lägg åtta bitar i varje form med den skurna sidan uppåt. Lägg
  6. en duk över och låt jäsa 60-80 minuter.
  7. Sätt ugnen på 180 grader. Pensla kakorna med ägg och strö över pärlsocker. Spritsa i vaniljkräm i varje bulle och grädda mitt i ugnen i cirka 20-25 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg, ta ut och låt svalna.