Roys bästa kanelbullar

koket.se
Roys bästa kanelbullar
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Roys bästa kanelbullar

16 ingredienser

2h 30 m

Finns det något godare än nybakade kanelbullar? Här är Roys bästa recept!

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner25 - 30 stycken

Vetedeg

  • 30 g jäst
  • 250 g mjölk [2,5 dl]
  • 570 g vetemjöl [9,5 dl]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 5 g malen kardemumma
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 55 g ägg [1 st]
  • 110 g smör, rumstempererat
  • 1 ägg, till pensling
  • pärlsocker (att strö på)

Kanel och mandelfyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 30 g malen kanel [0,5 dl]
  • 150 g smör, rumstempererat

Sockerlag

  • 150 g vatten [1,5 dl]
  • 95 g strösocker [1 dl]

Gör så här

  1. Smula jästen i bunken till din matberedare. Värm mjölken till ljummen, slå över jästen och blanda runt.
  2. Lägg i resterande ingredienser förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter smöret lite i taget. Kör degen 10 minuter i maskin tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan.
  3. Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 20 minuter.
  4. Blanda mandelmassa, vaniljsocker och kanel. Tillsätt smöret lite i taget tills du har en slät fyllning.
  5. Kavla ut degen 3-4 mm tjock, mer hög än bred då den ska vikas i mitten. Bred ut kanelfyllningen på den utkavlade degen och vik degen dubbelt, sporra ut remsor som du tvinnar till bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Vill du inte göra knutar då kavlar du ut degen 3-4 mm tjock, mer bred än hög och rulla ihop till en rulle. skiva till lagom stora bullar, lägg i formar. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1,5-2 timmar.
  6. Blanda under tiden samman vatten och socker i en kastrull och koka upp tills alla sockerkristaller har smält. Ställ åt sidan.
  7. Sätt ugnen på 190 grader varmluft. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 9-11 minuter, dom ska få en fin gyllenbrun färg.
  8. Precis när bullarna kommit ut från ugnen penslar du dom med sockerlagen. Då får bullarna en fin glans och behåller saftigheten.