Nutella cupcakes

Roy Fares 2016

Nutella cupcakes

19 ingredienser

Det här är ett av mina absolut bästa recept på cupcakes.

För att spritsa den här toppingvarianten behövs en stjärntyll. Börja inifrån och spritsa utåt. Då får frostingen det här fina rosenmönstret. Enkelt men imponerande!

Ingredienser

portioner

Småmuffins

  • 100 g vetemjöl [1,75 dl]
  • 150 g strösocker [1,75 dl]
  • 30 g kakao [0,75 dl]
  • 3 g bakpulver [0,5 tsk]
  • 3 g bikarbonat [0,5 tsk]
  • 3 g majsstärkelse [1 tsk]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 55 g ägg [1 st]
  • 75 g standardmjölk [0,75 dl]
  • 45 g olja [0,5 dl]
  • 50 g varmt kaffe (eller kokande vatten) [0,5 dl]

Nutellafrosting

  • 150 g mörk choklad 70 %
  • 250 g osaltat rumsvarmt smör
  • 150 g florsocker [2,5 dl]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 2 g salt [0,75 tsk]
  • 100 g Nutella [0,75 dl]
  • chokladströssel att strö över

Gör så här

Småmuffins

  1. Sätt ugnen på 170 grader, varmluftsfunktion.
  2. Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke.
  3. Vispa samman ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke.
  4. Vänd ner de torra ingredienserna med en slickepott.
  5. Tillsätt lite i taget av kaffet och blanda tills det blir en tunn och slät smet.
  6. Lägg cupcakeformar i en cupcakeplåt eller använd dubbla formar på en vanlig plåt.
  7. Fyll formarna till knappt ¾ med smet och grädda mitt i ugnen i 16–17 minuter.
  8. Känn med en sticka att muffinsarna är genomgräddade.
  9. Låt svalna helt.

Nutellafrosting

  1. Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikro.
  2. Låt svalna till ljummen temperatur.
  3. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och salt fluffigt i en bunke.
  4. Tillsätt nutella samt choklad och vispa ordentligt.
  5. Om frostingen känns för lös kan den stå i kylen i 10 minuter och stelna lite.
  6. Spritsa frosting på varje cupcake och strö eventuellt över strössel.