Rotsaksgratäng med bacon

Rotsaksgratäng med bacon
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Rotsaksgratäng med bacon

10 ingredienser

En gratäng med mycket gott i som kan göras hur stor som helst, det är bara att dubblera receptet. Ett mustigt bröd och en god sallad gör det till en hel måltid.

Ingredienser

portioner
  • 4-6 morötter, i bitar
  • 4 palsternackor, i bitar
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 250 g bacon, tärnad (eller skinka)
  • 2 msk margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 4-5 dl mjölk + kokspad
  • 2-3 dl ost, riven
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Lägg rotsakerna i en kastrull, smula ner buljongen och slå på vatten så det precis täcker. Koka sakta tills de är knappt mjuka. Lägg över i ugnsform.
  3. Fräs baconet snabbt och lägg över grönsakerna.
  4. Fräs ihop margarin och mjöl, späd med mjölk och kokspad, krydda och koka 10 min. Rör ned osten och slå såsen i formen.
  5. Gratinera i ugn tills ytan får färg.