Rotmos

45 m
4
Rotmos
Foto: TV4

Rotmos är gammal, svensk husmanskost. Välj en mjölig potatissort till moset. För att få ett luftigt och fint mos kan du antingen stöta de kokta rotfrukterna med rotfruktsstöt innan du rör kraftigt, eller använda en potatispress. Ett annat knep är att använda elvispen. Rotmos passar utmärkt till fläskkorv, oxbringa eller färsbiffar, och senap är alltid gott till.

26 januari 2009
Visa mer
45 m
4

Du behöver

  • 1 kg kålrötter
  • 2 morötter
  • 6 medelstora potatisar
  • 1 l grönsaksbuljong
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 tsk smör

Gör så här

  1. Skala kålrötter, morötter och potatis. Skär dem i mindre bitar. Lägg kålrotsbitar och morotsbitar i en kastrull, slå på buljong så att det täcker och koka under lock i ca 20 minuter. Lägg då i potatisbitarna och koka i ytterligare 15 minuter eller tills potatisbitarna är mjuka.
  2. Sila av buljongen och spara den. Mosa de kokta rotfrukterna och rör sedan till ett luftigt mos. Klicka i smöret och krydda med salt och peppar. Tillsätt lite av buljongen så att moset får den konsistens du önskar.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept