Rotfruktspytt med kassler och rödvinssås

Rotfruktspytt med kassler och rödvinssås
Foto: TV4

Här höst och vintermat som går snabbt att fixa till. Om du inte har en skvätt sås kvar i frysen så använd ett bra halvfabrikat. Samma sak gäller den tärnade potatisen, det finns många bra och goda genvägar till en snabbare middag!

6 april 2009
Visa mer
4

Du behöver

Rotfruktspytt:

  • 4 normalstora potatisar
  • 1 morot
  • 1 liten bit rotselleri
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 4 msk neutral olja
  • 1 tsk örtsalt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • Kött:
  • 500 g kassler

Sås:

  • 1 msk olivolja
  • 4 schalottenlökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2,5 dl rödvin
  • 4 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 2 msk kalvfond
  • 0,5 msk balsamvinäger
  • 1 tsk majsstärkelse

Gör så här

  1. Skala och ansa grönsaker och rotfrukter. Tärna i jämnstora bitar. Stek lök och purjo och lägg åt sidan. Stek potatis, morot och rotselleri mjuka, det tar ca 10 minuter. Blanda ner löken. Krydda med salt och peppar. Låt allt bli genomvarmt.
  2. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek mörkbrunt.
  3. Tillsätt rödvin, vatten, socker, kalvfond och vinäger.
  4. Reducera (koka ner) vätskan till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil.
  5. Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade såsen.
  6. Skär kassler i skivor och stek i smör.
  7. Servera med sås och rotfruktspytt. Dekorera med färsk timjan.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept