Rotfruktspaj

Rotfruktspaj
Foto: TV4

Den här pajen passar fint i de flesta sammanhang där det handlar om vilt, men den kan även ätas som varmrätt med grönsaker till. Rotfruktspaj passar också som bufférätt.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 125 g margarin
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl vatten
  • 1 ägg till pensling
  • matfett att smörja med
  • 2 rejäla morötter
  • 2 palsternackor
  • 300 g majrova eller kålrot
  • 1 knippa persilja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Skala och skär rotfrukterna i strimlor som dubbla tändstickor. Hacka persiljan och skala vitlöken. Vispa upp ägget lätt. Hetta upp olivolja i en gryta. Lägg i rotfrukterna och fräs dem i 4- 5 minuter eller tills de mjuknar, men utan att de tar färg. Rör om då och då. Tillsätt persilja och 1 tsk salt. Pressa i vitlök, krydda med peppar och rör om. Låt rotfrukterna svalna. Sätt ugnen på 200°.
  2. Smula mjöl och margarin med fingertopparna i en skål. Häll på vatten och krama för hand ihop till en deg. Smörj en låg pajform. Dela degen i två delar, platta till den ena, mjöla den lätt och forma den rund. Kavla degen några millimeter tjock och så stor att den gott och väl täcker formen. Lägg degen i formen och de avsvalnade rotfrukterna mitt på. Lämna en 2 cm bred kant av degen fri runt om och pensla den med ägget.
  3. Kavla ut resten av degen och lägg på som lock. Kläm ihop kanterna ordentligt och skär bort det som sticker utanför. Pensla ovanpå med resten av ägget och grädda i ugnen i ca 30 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept