Rostade morötter med ryggbiff och brynt salviasmör

koket.se
Rostade morötter med ryggbiff och brynt salviasmör NY
Foto: Cecilia Möller
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Rostade morötter med ryggbiff och brynt salviasmör

16 ingredienser

30 m

Stekt ryggbiff serveras med ugnsbakade morötter samt brynt smör smaksatt med salvia och hasselnötter.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Ryggbiff

  • 600 g ryggbiff utan kappa
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 knippe timjan
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Morötter

  • 800 g knippmorötter, gärna i olika färger
  • bindgarn
  • 1 knippe timjan
  • 4 lagerblad
  • olivolja

Brynt salviasmör med hasselnötter

  • 100 g smör
  • 1 knippe salvia
  • 100 g hasselnötter, skållade, grovhackade

Garnering

  • 1 citron, skalet

Gör så här

Ryggbiff

  1. Skiva köttet i önskad tjocklek. Salta skivorna runt om och hetta upp en stekpanna med matolja. Tillsätt smör och stek köttet på hög värme så det får yta. Köttet skall steka cirka 1-3 minuter per sida beroende på tjocklek.
  2. Vänd köttet och tillsätt några kvistar timjan och två krossade vitlöksklyftor. Ös köttet med det smälta smöret som samlas i pannan. Låt köttet vila på en tallrik eller skärbräda i några minuter innan det skivas upp. Slå även på allt som finns i pannan på köttet medan det vilar.

Morötter

  1. Lägg ihop morötterna i 4 högar. Blanda med timjan och knyt ihop till 4 paket med steksnöret. Gnid in i olivolja och salt. Rosta klart i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.

Brynt smör

  1. Bryn smöret som du föredrar det. Tillsätt salvian i slutet. Avsluta med nötterna vid servering.