Rostad paprikasoppa med chorizo

Rostad paprikasoppa med chorizo
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Rostad paprikasoppa med chorizo

18 ingredienser

Rostad paprikasoppa med getosttoast och chorizo är en smak- och färgsprakande sommarsoppa som är lika god varm som kall. De rostade paprikorna höjer smaken och ger den eldiga färgen. En mixer underlättar när du lagar både soppan och getostkrämen.

Välj själv om du vill servera soppan varm eller kall.

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 3 paprikor
  • olivolja, till paprika och toast
  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk smör, till stekning
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 7 dl hönsbuljong
  • 6 dl vispgrädde
  • 1 msk majsstärkelse
  • ev 1 msk majsstärkelse, + 1 msk vatten
  • salt
  • svartpeppar

Getosttoast

  • 0,5 dl crème fraîche
  • 130 g getost, utan kanter
  • 1 tsk honung, flytande
  • 1 färsk chorizokorv
  • 8 skivor rostad baguette
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225 grader.

Soppa

  1. Dela paprikorna, kärna ur och skär dem i mindre bitar.
  2. Lägg bitarna på en plåt, droppa över olivolja och strö lite gourmetsalt över.
  3. Rosta paprikan i ugnen i ca 10 minuter. Färgen ska vara rostad men inte bränd.
  4. Ta ut dem ur ugnen och ställ åt sidan.
  5. Skala och skiva schalottenlökarna.
  6. Fräs dem i smör utan att de tar färg.
  7. Tillsätt paprikan, rör om och häll i vin och buljong så att det täcker.
  8. Koka upp, sänk värmen och låt puttra i ca 10 minuter under lock.
  9. Ta upp löken och paprikan.
  10. Mixa till en slät smet och häll tillbaka den i buljongen.
  11. Tillsätt grädde och låt soppan koka ihop i ca 10 minuter utan lock.
  12. Sila soppan genom finmaskig sil. Om den känns tunn kan du reda av med lite majsstärkelse utrört i vatten.
  13. Krydda med salt och peppar.

Getosttoast

  1. Mixa crème fraiche, getost och honung och krydda blandningen med salt och peppar.
  2. Skiva och stek chorizon i olivolja i het panna.
  3. Bre getostkräm och lägg en skiva korv mellan bröden, som kläms ihop två och två.