Rostad mandel- och vaniljgömma

ca 1 h 45 m
12 bullar
Rostad mandel- och vaniljgömma
Foto: TV4
ca 1 h 45 m
12 bullar

Du behöver

Vetedeg

  • 500 g mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 tsk kardemumma
  • 85 g strösocker
  • 800 g vetemjöl special
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g smör

Rostad mandel och vaniljfyllning

  • 200 g mandlar
  • 1 vaniljstång
  • 75 g smör
  • 0,5 dl flagad mandel
  • 100 g råsocker

Gör så här

  1. Vetedeg
    Ljumma mjölk till strax under 37 grader, lös upp jästen i lite av mjölken och häll sedan på resten. Blanda i nystött kardemumma, strösocker, vetemjöl special och salt.
  2. Knåda degen i maskin tills den börjar bli smidig. Tillsätt sedan mjukt smör i bitar och knåda degen smidig.
  3. Låt jäsa med bakduk till dubbel storlek, ca 40 minuter.
  4. Rostad mandel och vaniljfyllning
    Stek mandlar i en torr panna. Mixa med frön från vaniljstång och råsocker. Blanda mandelmixet med smör och ställ åt sidan.
  5. Gömmor
    Ta en tredjedel av vetedegen och kavla ut till en rektangel. Dela degen i 12 kvadrater.
  6. Klicka på en tesked mandelfyllning och nyp sedan ihop kanterna ordentligt så fyllningen inte flyter ut i ugnen.
  7. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Lägg med skarven ner i en bullform och låt jäsa 30 minuter.
  9. Pensla med uppvispat ägg och lägg på några mandelflagor och grädda ca 6 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept