Roslagsgris med äppelsky och rotselleripuré

1 + 4 h
4
Roslagsgris med äppelsky, rotselleripuré och höstprimörer
Foto: TV4

Fläskkarré som långsamt tillagas i ugn och avslutas på grillen serveras med en krämig rotselleripuré och syrlig äppelsky.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

7 juni 2016
Visa mer
1 + 4 h
4

Du behöver

  • ca 1 kg gris t.ex. hel karré
  • ca 2 msk salt
  • ca 2 msk peppar

Rotselleripuré

  • 500 g rotselleri
  • 1 dl vatten
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 tsk citronjuice
  • 1 tsk salt

Äppelsky

  • 4 dl äppeljuice
  • 1 tsk färsk ingefära, finriven
  • 2 tsk mörk kalvfond, koncentrerad
  • 2 tsk majsstärkelse, utrört i kallt vatten
  • ett par droppar äppelcidervinäger

Gör så här

  1. Salta och peppra grisen. Bryn så att den får färg i panna och kör den sedan i ugnen på 100 grader. Efter ca 4 timmar när grisen når ca 50-52 grader, lägg på grillen och stek sista upp till 58 grader. Låt sedan vila.
  2. Skär rotsellerin i små bitar och koka upp i saltat vatten och mjölk. Mixa sedan med crème fraiche och citronjuice.
  3. Slå äppeljuice, ingefära och fond i en panna. Låt sjuda ett par minuter. Rör ner redning av majsstärkelse tills blandningen fått simmig konsistens. Smaka av med vinäger.
  4. Servera karrén tillsammans med äppelskyn och rotselleripurén!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept