Rosiga morotsbullar

Rosiga morotsbullar
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Peter Dahlberg
Peter Dahlberg

Rosiga morotsbullar

Av: Peter Dahlberg

Från: Hela Sverige bakar

8 ingredienser

2 h

Saftiga frallor med både rödbeta och morot i degen.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 25 g jäst
  • 600-720 g vetemjöl special [10-12 dl]
  • 150 g durumvetemjöl [2,3 dl]
  • 20 g flingsalt
  • 150 g morot
  • 100 g rödbeta

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader varmluft. Ställ en plåt i nedre delen av ugnen.
  2. Värm vattnet tills det är fingervarmt (37 grader).
  3. Smula jästen i en rostfri skål som kopplas till en köksmaskin med degkrok. Lös upp jästen med vattnet och olivoljan.
  4. Tillsätt 400 g av vetemjölet och durumvetemjölet och starta maskinen. Låt gå i 5-10 minuter.
  5. Skala under tiden morötterna och rödbetorna och riv fint på rivjärn.
  6. Tillsätt 15 g av saltet (resten används till dekoration), morötterna, rödbetorna och ytterligare 200 g vetemjöl och låt maskinen arbeta 5 minuter till.
  7. Strö mjöl över degen och plasta skålen med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek i ca 30 minuter.
  8. Vänd upp degen på mjölat bakbord och knåda in resterande mer vetemjöl om nödvändigt. Arbeta degen ca 10 minuter för hand.
  9. Dela degen i 12 delar (à 80-100 g). Forma varje del till en bulle som rullas ut till en fingerlång rulle. Snurra ihop rullen så den liknar en kanelbulle. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
  10. Pensla bullarna med vatten och strö över lite flingsalt och pudra över lite mjöl. Klipp små veck längs med snurran med en sax.
  11. Ställ in plåten i mitten av ugnen och släng en kopp med vatten på plåten i nedre delen av ugnen och stäng luckan.
  12. Grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills bullarnas innertemperatur är 98 grader. Släpp ut ånga efter 10 minuter.
  13. Låt svalna på galler.