Rosépeppargravad lax med senapssås

Rosépeppargravad lax med senapssås
Foto: TV4

Har du inte rosépeppar går det utmärkt att göra den goda gravade lax med vanlig vitpeppar istället. En mycket bra förrätt som kräver ett dygns förberedelse. Laxen klarar sig minst 5 dagar i kyl, men får en starkare smak under tiden.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 1 kg färsk laxsida
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk salt
  • 2 tsk krossad rosépeppar
  • 1 knippa dill

Senapssås:

  • 5 msk svensk senap
  • 4 msk vinäger
  • 2 dl neutral olja
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk malen vitpeppar
  • några droppar worcestershiresås
  • några droppar HP-sås

Till dekoration:

  • sallatsblad
  • dill

Gör så här

  1. Dagen före: Skär ut laxen i filéer, låt skinnet sitta kvar. Skär bort och dra loss alla stora ben. Allt detta kan du få hjälp med vid fiskdisken. Frys in fisken 1 dygn före gravningen.
  2. Blanda ihop socker, salt och peppar. Gnid in laxen med blandningen. Lägg ihop filéerna med rikligt med dill emellan. Lägg gärna laxen “skavfötters” i en plastpåse. Knyt ihop påsen och förvara laxen i kylen. Vänd den gärna några gånger under tiden och beräkna gravningen till två dygn.
  3. Senapssås: Rör samman senap, vinäger, HP-sås, worcestershiresås, socker, salt och vitpeppar. Blanda ner oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle.
  4. Skiva laxen riktigt tunt. Fördela skivorna på fyra assietter. Dekorera med sallat och dill. Du som är riktigt händig kan skära ut smala skivor av laxskinnet och steka dem till dekoration. Senapssåsen serveras separat.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept