Rosépeppargravad lax

Rosépeppargravad lax
Foto: TV4

Att grava lax tar två dygn. Laxen ska dessutom frysas in ett dygn före gravningen, så här är det planering som gäller. Men när allt är klart är det bara att skiva upp och servera!

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 1 kg färsk laxsida
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk salt
  • 2 tsk krossad rosépeppar
  • 1 knippa dill

Senapssås:

  • 5 msk svensk senap
  • 4 msk vinäger
  • några droppar HP-sås
  • några droppar worchestershiresås
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 dl neutral olja

Till dekoration:

  • sallatsblad
  • 4 citronklyftor
  • dill

Gör så här

  1. Blanda ihop socker, salt och peppar. Gnid in laxen med blandningen. Lägg ihop filéerna med rikligt med dill emellan. Lägg gärna laxen “skavfötters” i en plastpåse. Knyt ihop påsen och förvara laxen i kylen. Vänd den gärna några gånger under tiden och beräkna gravningen till två dygn.
  2. Senapssås: Rör samman senap, vinäger, HP-sås, worchestershiresås, socker, salt och vitpeppar. Blanda ner oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle.
  3. Skiva laxen riktigt tunt. Fördela skivorna på fyra assietter. Dekorera med sallat, citron och dill. Du som är riktigt händig kan skära ut smala skivor av laxskinnet och steka dem till dekoration. Senapssåsen serveras separat.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept