Rosensaft

1.5 liter
Från Nyhetsmorgon

Att fläder blir till god saft känner de flesta till, men inte lika många tänker på att andra ätliga, väldoftande blommor också blir till smakrik dryck. Testa till exempel med de intensivt rosa vresrosorna som brukar växa mest överallt kring bostadsområden och lekparker under sommaren. /Mia

21 juni 2016
Visa mer
1.5 liter

Du behöver

  • 1 l löst packade rosor, gärna vresrosor
  • 2 citroner, gärna ekologiska
  • 1 l vatten
  • 1 l strösocker
  • 30 g citronsyra

Gör så här

  1. Lägg de hela blommorna i en bunke som rymmer minst 3 liter.
  2. Tvätta citronerna och skala av det yttersta gula skalet med hjälp av en potatisskalare. Skiva citronerna tunt och lägg dem i bunken tillsammans med citronskalet.
  3. Koka upp vattnet, rör ner strösockret och dra kastrullen från värmen när sockret lösts upp.
  4. Rör ner citronsyran och häll den heta sockerlagen över blommorna och citronerna i bunken. Rör om och låt saften stå och dra övertäckt i kylen i 3-4 dagar.
  5. Sila saften genom en silduk eller en tunn kökshandduk du lagt i ett durkslag och låt saften rinna av i cirka 15 minuter. Häll upp på flaskor och förvara kallt. Saften är inte särskilt hållbar, så häll gärna en del av satsen i plastflaskor och frys in.
  6. Späd saften med vatten till önskad koncentration när den ska serveras.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept