Rose-Maries variant på osso buco

Rose-Maries variant på osso buco
Foto: TV4

Rose-Maries variant på osso buco

Av: Rose-Marie - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

2h 30 min

Kalvläggsgryta med touch av färsk rosmarin och salvia i krämig sås serveras med broccolimos och persimonsallad.

Dryck
Ett strålande vinval är ett Italienskt vin, Barbera, Barbera d’Alba 2006 art nr 72377. Vinet har en härlig körsbärsfrukt, choklad och fattoner.

Rose-Maries recept

Avocadosnaps med crevette

Compotte de pommes

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • Gryta
  • 6 kalvlägg med ben, stora
  • 4 msk smör (går bra med rapsolja, olivolja)
  • 1 krm malen vitpeppar (på varje köttbit)
  • 2 krm salt (på varje köttbit)
  • 2 stjälkar färsk rosmarin
  • 2 stjälkar färsk bladpersilja
  • 2 salviablad (går även bra med torkad)
  • 6 klyftor vitlök, skalade
  • 4 gula lökar, skalad
  • 4 morötter, skalade
  • 0,5 dl kalvfond
  • 10 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde (alt kaffe grädde)
  • 3-5 msk majsstärkelse
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 1 tsk coloritsoja

Broccoli- och potatismos

  • 400 g broccoli, fryst eller färsk i små buketter
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl kaffegrädde
  • 6-8 potatisar
  • 1 ägg
  • 2 msk smör
  • 2 krm salt

Persimonsallad

  • 4 persimonfrukter (går bra med sharonfrukt också)
  • 30 blad bladspenat

Gör så här

Gryta

  1. Fräs smöret i stor lergryta, krydda köttet med salt och peppar.
  2. Lägg i köttet i grytan och bryn hastigt på båda sidor till köttet fått färg.
  3. Lägg i rosmarin, bladpersilja salvia, vitlök, gul lök där varje lök delas i fyra delar, samt de hela skalade morötterna.
  4. Häll på vattnet och kalvfonden och låt det hela få ett uppkok med locket på.
  5. Sänk värmen och låt grytan småputtra i ca 2 timmar.
  6. Tag upp köttet och lägg på skärbräda.
  7. Ta ett stort durkslag med en stor bunke under och häll ner innehållet i grytan i durkslaget.
  8. Ta en potatisstöt och stöt ner örterna morötterna och löken som finns kvar av koket tills allt är silat.
  9. Häll tillbaka skyn i lergrytan och slå i vispgrädden red av med Maizena till önskad såskonsistens.
  10. Lägg i vinbärsgelén och tillsätt coloritsoja till önskad färg.
  11. Skär bort märgbenen från köttet, putsa och skär i små grytbitar lägg ner köttet i såsen och låt det få småputtra ett par minuter.

Broccoli och potatismos

  1. Koka broccolibuketterna mjuka med en grönsaksbuljongtärning.
  2. Mixa broccolin tillsammans med grädden till en mjuk krämig konsistens.
  3. Skala potatisen och koka i vatten tills potatisen blir mjuka.
  4. Gör mos av potatisen vispa i smöret samt ägget.
  5. Blanda potatismoset med den mixade broccolin till en önskad konsistens - inte för löst ej heller för fast. Krydda och smaka av.

Persimonsallad

  1. Skär persimon i ca 4 mm skivor.
  2. Ta ett snapsglas och stansa ut fina runda skivor utan skal.
  3. Servera grytan och potatismoset med med bladspenat och persimonskivor som dekoration på tallriken.