Vinbladsdolmar

Från Nyhetsmorgon

Vinbladsdolmar äts i olika former i hela Mellanöstern. Här är en vegetarisk variant med grönsaker och kaffepulver.

15 november 2007
Visa mer
1h
4

Du behöver

  • 1 dl ris
  • 1 st gul paprika
  • 1 st röd paprika
  • 1 st grön paprika
  • 1 kruka bladpersilja
  • 1 st purjolök
  • 3 st tomater
  • 1 matsked hackad mynta
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk salt
  • 6 msk citronsaft
  • 3 msk olivolja till kokning
  • 1 msk olivolja till stekning
  • 1 tsk kaffepulver, finmalt och mörkrostat
  • 1 burk vindruvsblad

Gör så här

  1. Skölj riset och finhacka alla grönsaker. Stek paprikan, purjolöken och riset med olja i en stekpanna tills allt är glansigt. Blanda sedan ihop med tomaterna, örterna, paprikapulvret, kaffepulvret och citronsaften. Salta och peppra.
  2. Ta bort stjälken från ett vinblad och vänd den grova sidan uppåt, lägg en matsked fyllning i mitten, vik in sidorna och rulla ihop. Lägg skarvarna mot underlaget. Vik alla vindolmar.
  3. Ta av purjolökens blast och lägg bladen i botten på en kastrull. Det går även bra med paprika eller potatis. Purjolöken gör att dolmarna inte kokar fast i kastrullen och bidrar med vätska och smak.
  4. Lägg vinbladsdolmarna tätt i jämna lager ovanpå grönsakerna i kastrullen. Häll i olivoljan. Lägg en liten tallrik överst för att pressa ner dolmarna en aning. Koka på svag värme i cirka 30 minuter under lock. Låt svalna och servera dolmarna kalla.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept