Baklava - bakverk med nötter och sirap

Du behöver

  • 4 stora ark filodeg
  • 5 dl pistage- eller valnötter
  • 4 msk smör
  • 2 msk socker
  • 1 msk apelsinblomsvatten
  • 2 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 2 msk apelsinblomsvatten
  • 0,5 tsk citronsaft

Gör så här

  1. Krossa nötterna i en mortel, eller hacka dem fint. Blanda nötter, socker och apelsinblomsvatten.
  2. Lägg två ark filodeg på varandra och pensla ovansidan med smält smör. Sprid ut nötfyllningen på filodegen och rulla försiktigt ihop. Skär rullen i 3 cm tjocka skivor som läggs i en smord form. Pensla ovansidorna med smör. Täck över formen med aluminiumfolie och grädda i 150 graders ungsvärme i ca 10 minuter. Ta av folien och grädda ytterligare 5 minuter tills baklavan blivit gyllengul.
  3. Häll alla ingredienser till sirapen i en kastrull och koka under omrörning i 5 minuter. Häll den heta sirapen över baklavan när den precis kommit ut ur ugnen och låt den sedan svalna helt före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept