Rosastekt vildand med konjakssås

Rosastekt vildand med konjakssås
Foto: TV4

Rosastekt vildand med gräddsås smaksatt med konjak och svartvinbärsgelé kan man äta med en glädje som gränsar till andakt. Försök hitta unga änder. Leden på benet ska vara gul, inte grå. Låt inte änderna steka för länge, då de lätt blir torra.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 vildänder
  • salt och malen vitpeppar
  • smör att bryna i

Sås:

  • fågelskrovet
  • 3 dl vatten
  • 1 dl rött vin
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 morot
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk Gelé
  • 1 msk konjak
  • 0,5 msk majsstärkelse+ 1 msk vatten
  • salt och malen vitpeppar

Till servering:

  • kokt potatis
  • kokta vaxbönor
  • Röd vinbärsgelé

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°. Skölj och torka änderna. Gnid dem ut- och invändigt med salt och peppar. Bryn fåglarna vackert bruna och lägg dem på ugnssäkert fat. Stek dem mitt i ugnen 15 minuter. Ta ut och låt dem svalna. Skär loss köttet från bröst- och lårbitarna.
  2. Sås: Skala lök och morot och skär i mindre bitar. Hacka skrovet grovt och koka det tillsammans med bitarna av lök och morot i vatten och vin i 1 timme. Sila fonden. Koka ihop den med grädden några minuter på stark värme. Smaksätt med gelé, konjak och, eventuellt mer salt och peppar. Red av med maizenan utrörd i lite vatten och låt såsen koka någon minut.
  3. Värm upp fågelköttet och servera med nykokt potatis, sås, gelé och vaxbönor.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept