Rosastekt killingkött med potatisstomp och champinjonsky

POPULÄRT
Rosastekt killingkött med potatisstomp och champinjonsky
Foto: TV4

Rosastekt killingkött med potatisstomp och champinjonsky

Av: Rikard - Åmål

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

1,5 h

Vitlöks- och persiljedoftande killingstek med örtigt potatisstomp och champinjonsky. Lyxigt och gott!

Dryck: Kroatiskt rödvin (plavac mali) eller aroniasaft från Resville.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Killingstek

  • ca 1 kg hel killingstek
  • 1 msk salt
  • 1 msk peppar
  • 3-4 schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 kruka persilja

Potatisstomp

  • ca 1 kg potatis (blå Dalsland)
  • 80 g smör (gärna hemkärnat)
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 dl fänkålsdill, finhackad
  • persilja, finhackad

Champinjonsky

  • 4 schalottenlökar
  • 350 g champinjoner
  • smör, till stekning
  • 2 msk vitt vin
  • 2 dl köttbuljong (gärna egenkokad fond)
  • 1 krm salt
  • 2 krm peppar
  • 0,5 dl persilja, finhackad

Gör så här

Killingstek

  1. Sätt ugnen på 80-100 grader.
  2. Salta och peppra steken och bryn kort i het stekpanna. Lägg steken i en ugnssäker form, med lök, vitlök och örter. Låt stekpannan vara odiskad för att göra såsen i. Krydda steken efter behag och tillaga i ugnen tills köttets innertemperatur är 58 grader (detta tar ca 1-1,5 h). Ta ut köttet och låt vila i ca 10 minuter innan servering, tills köttbiten har satt sig.

Potatisstomp

  1. Skala och koka potatisen mjuk, ca 40 minuter. Häll av vattnet och mosa potatisen i en skål med en potatisstöt. Tillsätt smöret i småskurna tärningar, salt, peppar, finhackad fänkålsdill och persilja. Mosa ihop och blanda väl. Serveras varmt.

Champinjonsky

  1. Skala löken och hacka den fint, skiva champinjonerna tunt. Stek löken i pannan från steken med lite tillsatt smör. Lägg i de skivade champinjonerna och låt fräsa någon minut. Häll på vinet och tillsätt buljongen. Låt koka samman något och smaka av. Salta och peppra efter behag och toppa med persiljan.
  2. Skiva köttet och servera med potatisen och skyn!