Fläderblomsparfait med havreflarn

Fläderblomsparfait med havreflarn
Foto: TV4

Fläderblomsparfait med havreflarn

Av: Rolf - Söderhamn

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

15 min + 4 h

Parfait smaksatt med fläderblomssaft serveras i havreflarnkorgar med hjortronsylt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Till denna fläderblommsparfait kombineras med fördel Brown Brothers Orange Muscat and Flora 2012 som har en stor doft av blom¬mor, torkad frukt, honung och apelsin. Dessertvinet är halvsött med rik och elegant smak av brända toner, frukt och citrus. Art.nr: 81859

Ingredienser

portioner

fläderblomsparfait

  • 4 dl grädde
  • 4 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl fläderblomssaft

havreflarn

  • 75 g smör
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk grädde
  • 2 msk sirap
  • 0,25 tsk bakpulver

servering

  • hjortron
  • strösocker
  • färsk citronmeliss

Gör så här

Parfait

  1. Vispa grädden tillsammans med 1 msk socker till fast konsistens.
  2. Vispa äggulor och socker poröst i en annan skål.
  3. Blanda fläderblomsaften i äggsmeten, och rör sedan ihop med grädden så allt blir väl blandat.
  4. Häll i en form och sätt i frysen i 4 timmar.

Havreflarn

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i  en tjockbottnad kastrull.
  3. Tillsätt övriga ingredienser och rör till en smidig smet.
  4. Klicka ut matskedsstora smetklickar på smord plåt eller bakpapper.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 5-6 min, i ugnens mitt så att ytan får lite färg.
  6. Låt flarnen svalna något, lossa dem och böj dem över ett glas.

Servering

  1. Ta fram parfaiten en stund innan servering. Skeda upp parfaiten i korgarna och servera med varma hjortron, som är försiktigt sockrade. Garnera med citronmeliss.