Apelsin- och rosmarinmarinerad lax

Apelsin- och rosmarinmarinerad lax
Foto: Ingvar Eriksson
4

Du behöver

  • 400 g lax

Apelsinreduktion

  • 4 kvistar rosmarin
  • 1 l apelsinjuice
  • 1 st apelsin, rivet skal
  • 1,5 dl rapsolja
  • 2 st äggulor

Fänkålssallad

  • 1 st fänkål
  • 1 st gul lök
  • 1 st citron, pressad
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk socker

Gör så här

  1. Apelsinreduktion
    Koka apelsinjuicen med 2 rosmarinkvistar tills konsistensen är simmig.
  2. Låt svalna.
  3. Sila av.
  4. Vispa äggulorna med hälften av apelsinreduktionen och tillsätt sedan rapsoljan lite i taget.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Blanda resterande apelsinreduktion med 2 kvistar fint hackad rosmarin och rivet apelsinskal.
  7. Skiva laxen tunt och pensla med apelsinreduktion.
  8. Salta och peppra och låt marinera i 10 minuter.
  9. Fänkålssallad
    Skala, ansa och hyvla fänkålen och löken fint.
  10. Blanda med olivolja, citronsaft och socker.
  11. Salta och peppra.
  12. Serveras med laxen.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept