Rökta räkor med hummeraioli

15 m
4
Rökta räkor med hummeraioli
Foto: TV4
15 m
4

Du behöver

Enkelt vitt bröd

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 tsk vatten
  • 1 msk honung
  • ca 13 dl vetemjöl special
  • 1 kg rökta räkor med skal

Hummeraioli

  • 1 ägg
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk citronsaft eller vinäger
  • 3-4 dl neutral olja, t.ex raps
  • ca 1 msk hummerfond
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar

Smörstekt bröd

  • 4 skivor bröd
  • smör, att steka i

Garnering

  • 4 kvistar dill
  • 4 citronklyftor

Gör så här

  1. Bröd
    Smula jäst i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll i bunken, rör om så jästen löser sig. Tillsätt salt och hälften av vetemjölet, rör om kraftigt. Tillsätt resten av vetemjölet lite i taget, och arbeta degen väl tills den blir blank och smidig (ca 5 min i maskin eller 10 min för hand).
  2. Låt degen jäsa under bakduk i 30 min. Arbeta ner den och låt jäsa i 10 min till. Knåda några minuter på ett mjölat bakbord. Dela och lägg i raka brödformar.
  3. Jäs bröden ca 15-20 min. Grädda ca 35 min i 175 grader.
  4. Räkröra på toast
    Skala räkorna, ställ kallt till servering.
  5. Knäck ägget i en hög bunke. Tillsätt dijonsenap, citronsaft eller vinäger och pressa i vitlöksklyftan. Mixa upp och tillsätt oljan under mixning. Smaka av med hummerfond, salt och peppar. Blanda ihop de skalade räkorna med aiolin och ställ i kylen en stund.
  6. Smörstek brödet i panna eller rosta av i ugnen tills brödet fått en gyllenbrun färg. Lägg upp räkröran på brödet. Garnera med dill och citron.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept