Rökta räkor med hemgjord aioli

45 m
4 små portioner
Rökta räkor med hemgjord aioli
Foto: Frederik Zäll
45 m
4 små portioner

Du behöver

Räkorna

  • 1 kg räkor med skal, helst färska men förkokta funkar också
  • en Abu-rök
  • alspån
  • T-röd

Aioli

  • 1 äggula
  • 1 msk dijonsenap
  • 1,5 dl kallpressad rapsolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 klyfta vitlök
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Fyll abu-rökens bränslekopp ¾ med T-röd. Lägg alspånen i botten på röken. Lägg på dropplåten med galler och fördela de hela räkorna jämnt på gallret. Stäng rökens lock helt och placera lådan på sin ställning. Tänd bränslet och skjut försiktigt in den brinnande koppen under röken.
  2. Rök i cirka 10-12 minuter, tills bränslet tar slut. Låt svalna i 2 minuter innan servering.
  3. Skala och pressa vitlöksklyftan i en bunke. Tillsätt äggulan, dijonsenap, vinäger, salt och peppar och vispa ihop väl. Tillsätt oljan droppvis under konstant vispande tills majonnäsen/aiolin satt sig till fin konsistens.
  4. Låt dra i kylskåp fram till servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept