Rökta räkor med hemgjord aioli

koket.se
Rökta räkor med hemgjord aioli
Foto: Frederik Zäll
Frederik Zäll
Frederik Zäll

Rökta räkor med hemgjord aioli

11 ingredienser

45 m

Rök dina egna räkor och servera med en hemgjord aioli. Den här rätten imponerar på alla!

Se Frederik Zäll laga receptet

logo

Ingredienser

portioner små portioner

Räkorna

  • 1 kg räkor med skal, helst färska men förkokta funkar också
  • en Abu-rök
  • alspån
  • T-röd

Aioli

  • 1 äggula
  • 1 msk dijonsenap
  • 1,5 dl kallpressad rapsolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Fyll abu-rökens bränslekopp ¾ med T-röd. Lägg alspånen i botten på röken. Lägg på dropplåten med galler och fördela de hela räkorna jämnt på gallret. Stäng rökens lock helt och placera lådan på sin ställning. Tänd bränslet och skjut försiktigt in den brinnande koppen under röken.
  2. Rök i cirka 10-12 minuter, tills bränslet tar slut. Låt svalna i 2 minuter innan servering.
  3. Skala och pressa vitlöksklyftan i en bunke. Tillsätt äggulan, dijonsenap, vinäger, salt och peppar och vispa ihop väl. Tillsätt oljan droppvis under konstant vispande tills majonnäsen/aiolin satt sig till fin konsistens.
  4. Låt dra i kylskåp fram till servering.