Rökt reninnanlår med rotfrukter

Rökt reninnanlår med rotfrukter
Foto: TV4

Till det färdigköpta rökta renköttet serverar vi en hemlagad rödvinssky. Den tar lite tid att åstadkomma, så planera i god tid. Klyftpotatis smakar bra till.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g rökt reninnanlår

Rödvinssky:

  • 1 flaska rött vin (75 cl)
  • 2 dl hönsbuljong
  • 1,5 dl socker
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 msk äppelmos

Till servering:

  • 2 svartrötter
  • 1 palsternacka
  • 2 msk pressad citronsaft

Pepparrotscrème frâiche:

  • 2 dl crème fraîche
  • pepparrot

Till dekoration:

  • gräslök

Gör så här

  1. Rödvinssky: Skala löken och moroten och hacka dem grovt. Smält 1 dl av sockret i en tjockbottnad kastrull så att det blir nötbrunt. Tillsätt lök och morot och låt det bli lätt brunt under omrörning, 3-4 minuter. Ta av från värmen och häll försiktigt i buljong och vin. Sänk värmen och kok ihop till 4 dl. Det tar ca 1 timma. Sila och tillsätt äppelmoset.
  2. Skär bort fästet och dela sedan svartrötterna i tre delar. Skala bitarna med potatisskalare och lägg dem efter hand i vatten med pressad citronsaft. Koka upp vatten i och lägg i svartrötterna och låt dem koka i 20 minuter. Häll av det mesta av vattnet och håll varmt. Skala palsternackan och skär den i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten och håll varmt.
  3. Blanda samman crème fraîche och pepparrot. Skiva upp reninnanlåret i tjocka skivor. Lägg lite av rödvinsskyn på varma tallrikar och fördela renköttet, palsternackorna och svartrötterna på tallrikarna. Klicka på pepparrotscréme frâiche på rötterna och dekorera med gräslök.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept