Rökiga apelsinmarinerade fläskfiléspett med spiskummin

Rökiga apelsinmarinerade fläskfiléspett med spiskummin
Foto: TV4

Det är marinaden som ger karaktär åt denna rätt, och inspirationen kommer från det persiska köket. Spiskumminfröna rostas innan de mals för att ge ifrån sig alla sina aromer. Liquid smoke essence finns att köpa färdig på flaska.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g putsad fläskfilé
  • 1 msk hela spiskumminfrön
  • 1 liter färskpressad apelsinjuice
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 krm liquid smoke essence
  • 0,5 dl matolja
  • salt
  • 12 st blötlagda bambuspett

Gör så här

  1. Dag 1: Marinad: Koka upp 1 liter färskpressad apelsinjuice och låt sjuda tills 2 dl vätska återstår.
  2. Rosta spiskumminfröna i en torr stekpanna. Stött dem sedan till pulver i en mortel.
  3. Vispa ihop apelsinjuice, sambal oelek, liquid smoke essence, spiskummin och matolja. Marinaden är klar.
  4. Dela fläskfilén i tolv bitar. Lägg dem i marinaden i en plastpåse, knyt igen och låt marinera i kyl över natten.
  5. Dag 2: Ta ut köttbitarna ur påsen, trä upp dem på spett och salta. Grilla köttet på hög värme 3 minuter på varje sida. Höj gallret och låt köttet ligga en stund tills det är genomstekt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept