Rökig fläskfilé med balsamvinägersås

Rökig fläskfilé med balsamvinägersås
Foto: TV4

Rökig fläskfilé med balsamvinägersås

Av: Pernilla - Bromölla Sölvesborg

Från: Halv åtta hos mig

40 ingredienser

45 m

Tips! Servera bönbiffar för en vegetarisk variant! Se recept nedan.

Fläskfilé med hickoryglaze, ostgratinerad färskpotatis, ugnsstekt sparris och en balsamvinägersås. Lyxig och god bjudmiddag!

Dryck: Rött vin, Doppi Passo Organic Primitivo eller Rosévin, Puycheric Syrah Rosé

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fläskfilé med hickoryglaze

  • 1 kg hel fläskfilé, putsad
  • ca 2 tsk bbq-& Grill Mesquite-krydda
  • ca 2 tsk salt
  • ca 1 tsk svartpeppar
  • 0,5 dl chilisås
  • 0,5 dl soja
  • 0,5 dl honung, flytande
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 tsk hickory liquid smoke

Ostgratinerad färskpotatis

  • 16-20 färskpotatisar
  • 2 msk smör, smält
  • salt
  • svartpeppar
  • ca 1 dl ost, smakrik , riven

Ugnsstekt sparris med parmesanost

  • 1,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar, nymalen, grov
  • ca 20 gröna sparrisar
  • ca 0,75 dl parmesanost, hyvlad eller grovriven

Balsamvinägersås

  • 2 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2-3 msk kalvfond
  • 2 msk strösocker
  • majsstärkelse, utrört i vatten
  • msk smör

Vegetariska bönbiffar

  • ca 800 g färdigkokta svarta bönor, avrunna och sköljda
  • 450 g majs, avrunna
  • 0,5 gul lök, hackad
  • 2 klyftor vitlök, delade
  • 2 krm peppar
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk malen kummin
  • 1,25 dl ströbröd
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 msk olivolja
  • olja, till stekning

Gör så här

Fläskfilé med hickoryglaze

  1. Krydda filén runt om med BBQ & Grill Mesquite kryddan, salta och peppra, det ska täcka köttet på ett lagom sätt.
  2. Lägg filén på grillen och grilla tills innertemperaturen är 60 grader, kolla med stektermometer. Rör under tiden ihop chilisås, soja, honung, rapsolja och liquid smoke.
  3. När filén har nått 60 grader, lägg den på dubbla ark aluminiumfolie. Forma kanterna runt om så att det blir som en form, häll över glazen och pensla så att hela filén täcks. Paketera den väl och se till så det inte läcker. Lägg tillbaka filén på grillen, på indirekt värme i ca 20 minuter. Den ska upp i 68 graders innertemperatur.
  4. Vänd på paketet några gånger under tiden. Om den når 68 grader fort, ta av helt från värmen och låt ligga kvar i paketet i 5 minuter innan du öppnar upp. Ta upp köttet och skär i lagom skivor.

Ostgratinerad färskpotatis

  1. Skrubba potatisen, koka den mjuk och låt ånga av. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tryck till varje potatis med en gaffel så den spricker lite och lägg i ugnsfast form.
  3. Pensla med smält smör, salta och peppra, ca 15 minuter innan servering. Lägg riven ost på varje potatis och gratinera i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Ugnsstekt sparris med parmesanost

  1. Skölj sparris och skär bort den nedersta grova delen av roten.
  2. Blanda olivolja med den pressade vitlöken, salt och svartpeppar. Lägg sparrisen i en ugnsfast form, blanda runt med olivoljan så att det hamnar överallt. Ställ in i ugnen 225 grader i 4-5 minuter. Ta ut och strö över parmesanosten.

Balsamvinägersås

  1. Mät upp vin och vatten i samma bringare, ställ fram och var redo med balsamvinäger och kalvfond.
  2. Ta fram en såskastrull och ha i sockret och låt det smälta. Ha i balsamvinägern när sockret smält helt. OBS det kan skvätta en del och sockret kommer att stelna!
  3. Ha i vatten och vin direkt. Sätt på hög värme och låt det börja koka. Sockret kommer då att smälta igen. När det gjort det, ha i kalvfonden. Låt såsen puttra i 10 minuter. Låt koka upp på nytt innan servering, red av med maizena och ha i en klick smör. Smaka av.
  4. Servera köttet med potatis, sparris och sås.

Vegetariska bönbiffar

  1. Tag 1 dl av bönorna och 1 dl av majsen och lägg i en bunke. Lägg ner resten i en matberedare. Lägg i lök, vitlök, svartpeppar, salt, chilipulver, paprikapulver, kummin, ströbröd, bakpulver och olivolja i matberedaren och mixa till en slät smet.
  2. Häll över smeten till bunken med hel majs och bönor och blanda ihop. Hetta upp en stekpanna med olivolja i. Forma 16 biffar med lätt blöta händer. Stek på ena sidan ca 5 minuter. Lägg sedan biffarna på plåt med bakplåtspapper, med den stekta sidan nedåt.
  3. Ca 20 minuter innan servering, ställ in plåten i ugnen på 225 grader i 15-18 minuter.