Tarte Tatin med vispgrädde

Tarte Tatin
Foto: TV4

Tarte Tatin med vispgrädde

Av: Roine - Linköping

Från: Halv åtta hos mig

8 ingredienser

Tarte tatin med äpplen. Serveras med en kllick vispgrädde.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

pajdeg

  • 100 g smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 msk florsocker
  • 1 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 120 g smör
  • 1,75 dl florsocker
  • 1 kg syrligt äpple
  • vispgrädde, till servering

Gör så här

Pajdeg

  1. Värm ugnen till 200 grader. Blanda snabbt samman allt, tillsätt vattnet sist och knåda så lite som möjligt, annars blir degen seg.

Fyllning

  1. Värm socker och smör sakta i en stekpanna tills det blir en aning brunt (tänk på att handtaget på pannan måste tåla ugnsvärme).
  2. Skala äpplena, ta ur kärnhusen och skär dem i fyrkanter.
  3. Vänd runt dem i pannan, så att sockret kommer åt överallt, och lägg dem sedan tätt med den runda sidan nedåt.
  4. Kavla ut pajdegen tunt (cirka 5 mm) och täck pannan med deg (det går även bra att använda färdigköpt smördeg).
  5. Grädda i ugn ca 20 minuter, tills pajskalet börjar få färg.
  6. Lägg ett stort fat över stekpannan och vänd snabbt, så att pajdegen kommer underst på fatet och äpplena tittar fram igen.
  7. Akta händerna, det kan rinna ut varmt socker från kakan.