Vill du ha ytterligare färg på päronen kan du fuska genom att tillsätta några droppar röd hushållsfärg i koklagen. Gör det i så fall strax innan päronen läggs i.
Blanda vatten och socker och koka upp. Koka några minuter utan lock tills lagen blir lite simmig. Häll i rödvin och sjud utan lock. Skölj och skrubba citronen och skär tunna strimlor av skalet med vass kniv. Pressa saften ur citronen. Blanda ner citronskal, citronsaft och mynta i lagen.
Skala päronen, men lämna kvar stjälken. Skär av en tunn skiva i botten, så att de kan stå upp. Ställ eller lägg snabbt ner päronen i kastrullen och sjud dem i rödvinslagen i 10-15 minuter, beroende på hur mogna de är. Prova med en sticka att de är nätt och jämnt mjuka. Dra kastrullen av plattan och låt dem svalna i koklagen.
Ta upp päronen och lägg dem i en skål. Koka ihop lagen på hög värme utan lock till en tjock simmig sockerlag. Låt lagen kallna och slå den över päronen. Servera med lättvispad grädde.