Rödvinsgryta med friterade potatisbollar

Rödvinsgryta med friterade potatisbollar
Foto: TV4

Visst kan du laga bara den mustiga grytan, som serveras med lättkokta rotfruktsstrimlor. Men vill du göra det extra festligt är det trevligt att servera friterade potatisbollar till.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 800 g högrev
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 msk vetemjöl
  • 5 dl rött vin
  • 5 dl buljong
  • 1 lagerblad
  • 0,5 tsk färsk timjan
  • 4-5 torkade enbär
  • smör till stekning
  • 1 morot
  • 40 g kålrot
  • 2 palsternackor

Potatisbollar:

  • 10 kokta, kalla potatisar
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 1 dl ströbröd
  • olja till fritering

Gör så här

  1. Tärna högreven i 3-cm bitar. Bryn köttet och lägg över det i en gryta och pudra mjöl över. Häll på buljong och vin, lägg i lagerblad, timjan och enbär och koka upp. Låt grytan sjuda i 45 minuter. Krydda med salt och peppar och fiska upp enbären precis före servering.
  2. Potatisbollar: Riv potatisen fint och blanda det med 1 dl vetemjöl och 1 ägg, krydda med salt och muskot. Forma bollar, panera dem i resten av vetemjölet, ägg och ströbröd och fritera dem gyllenbruna i olja. Låt dem rinna av på hushållspapper.
  3. Skala och skär grönsakerna i strimlor. Koka upp lättsaltat vatten och koka strimlorna mjuka några minuter. Strö strimlorna över köttet och servera med potatisbollar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept