Rödvinsbräserad oxstek med rotfruktspuré

Rödvinsbräserad oxstek med rotfruktspuré
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Rödvinsbräserad oxstek med rotfruktspuré

12 ingredienser

Servera köttet med helstekta smålökar, lättkokta sockerärter och den varma rotfruktspurén. Potatispuré går naturligtvis också bra.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg fransyska (eller stek av nöt)
  • 2 msk smör
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 msk tomatpuré
  • 4 dl rött vin
  • 4 dl oxbuljong
  • 500 g blandade rotfrukter

Gör så här

  1. Skala lök och morötter och skär i mindre bitar. Bryn steken väl i en stekgryta, krydda med salt och peppar. Lägg i lagerbladet, timjankvisten, tomatpurén samt lök och morötter. Spä med buljong och rött vin. Låt steken småkoka tills köttet känns mört. Det tar ca 1–1 1/2 timme. Häll på mer buljong och vin om grytan riskerar att koka torr.
  2. Skala och dela rotfrukterna i jämnstora bitar. Koka dem i lättsaltat vatten med en klick smör tills de är nätt och jämnt färdiga, ca 20 minuter. Kör rotfrukterna i matberedare på medelhastighet till en grov puré, man ska känna bitar av de olika rotfrukterna. Krydda med salt och peppar. Häll purén i en kastrull och håll den varm.
  3. Skiva upp köttet. Kör grönsakerna från stekgrytan till mos i matberedaren med lite av buljongen. Blanda med resten av buljongen och fyll eventuellt på med mer till en sås. Moset fungerar som redning. Värm och smaka av såsen med salt och peppar. Häll den över köttskivorna.