Rödvinbärsgelé

Sébastien Boudet

Rödvinbärsgelé

3 ingredienser

Sébastien Boudets recept på en riktigt god rödvinbärsgelé.

Ingredienser

portioner8 - 10 burkar
  • 3 kg röda vinbär
  • 1400-1700 g rörsocker
  • 2 citroner

Gör så här

  1. Spräck bären genom att hälla bären i en koppargryta tillsammans med 5 dl vatten och vrid på full värme.
  2. Rör hela tiden lite försiktigt tills bären börjar spricka då är det steget klart. Det tar generellt 5-8 minuter beroende på hur snabb spisen är.
  3. Pressa bären i en slow press. (Jag föredrar slow press före en vanlig sil för att man får så mycket mera saft och fruktkött samtidigt som bären inte blir oxiderade av processen.)
  4. Skär bort skalet på två citroner.
  5. Skär citronerna i fyra delar.
  6. Pressa citronerna i en slow press.
  7. Väg saften och tillsätt 700 gram socker per kilo saft. (Till exempel: saften väger 2300 gram. 2,3 x 700 = 1610 gram socker)
  8. Häll tillbaka saften i kopparkastrullen och sätt spisen på högvärme.
  9. När det börjra att koka, strö över sockret sakta samtidigt som du rör med sleven. När allt socker är i då är det bara att låta det hela komma upp till kokpunkten igen.
  10. Det bildas en massa med vitt skumt. Ta bort det. Det är “smuts” från frukterna och sockret.
  11. Låt saften koka försiktigt i ungefär 8-10 minuter. (Temperaturen bör vara cirka 103-104°C)
  12. Gör "kulprovet" genom att hälla lite saft på en kall sked och känn efter någon minuter hur texturen på gelén är tills du är nöjd.
  13. Häll gelén i glasburkar på en gång! Väntar du blir den kall och den långa hållbarhet i rumstemperaturen som är så fantastiskt praktiskt sänks. Lämna 1-2 cm till halsen på burken och stäng locket ordentligt.
  14. Vänd burken upp och ner tills all gelé ligger fint i burkarna.
  15. Låt burkarna vara upp och ner tills gelén har kallnat.