Rödtunga med vitvinsås och räkor

Rödtunga med vitvinsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Rödtunga med vitvinsås och räkor

15 ingredienser

Rödtunga är en delikat fisk. Här serveras den med en fin sås, smörstekta champinjoner och räkor.

Ingredienser

portioner
  • 3 rödtungafiléer
  • salt

fond:

  • fiskskrov
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 lagerblad
  • 6 vitpepparkorn
  • 1 gul lök (liten)
  • 1 krm torkad timjan

Sås:

  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • fond
  • 3 dl vispgrädde
  • 150 g champinjoner (små)
  • 200 g skalade räkor
  • persilja

Gör så här

  1. Filéa fisken och lägg skrovet i en kastrull. Tillsätt alla ingredienserna till fonden. Koka under lock i 30 minuter. Sila och koka hop till hälften.
  2. Sätt på ugnen på 200 grader. Vik fiskfiléerna tvärs över och lägg i ugnsform. Salta lätt. Slå på ett par msk vin och täck med smörat papper. Koka fisken klar i ugn cirka 10 minuter. Passa så att filéerna inte faller sönder. Ta ut formen och sila över spadet i fonden. Slå också i vinet.
  3. Koka ihop fonden till drygt 1 dl. Koka också ihop grädden och rör ner den i fonden. Smaka av och häll såsen över fisken. Garnera med smörfräst champinjoner, skalade räkor och persilja.