Rödtunga med vitvinsås

Rödtunga med vitvinsås
Foto: TV4

En riktig festrätt att bjuda på när det finns fin plattfisk att tillgå. Även flundra passar bra.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 3 filéade rödtungor
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 200 g små champinjoner
  • 150 g räkor, skalade
  • 1 liten burk musslor i vatten

Sås:

  • 3 dl fiskbuljong
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk smör
  • kajennpeppar
  • salt
  • smör att steka i

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Lägg de saltade fiskfiléerna dubbelvikta i en ugnsform. Droppa lite vitt vin över, täck med ett smörpapper och sätt in fatet i ugnen ca 15 minuter, tills fisken är klar.
  2. Blanda under tiden buljong och vin till såsen i en kastrull, koka ihop till ca 1 dl. Späd såsfonden med grädde och slå i skyn från formen. Koka upp och rör ned hopknådat mjöl och smör. Koka 5 minuter. Smaka av med kajenn.
  3. Fräs svampen med matfett i en panna tills den börjar ta färg. Slå såsen het över fisken, garnera med svamp, räkor och avrunna musslor.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept