Röding med vintergrönsaker i brynt smör- och kaprisvinägrett

POPULÄRT
Röding med vintergrönsaker i brynt smör- och kaprisvinägrett
Foto: Jakob Fridholm
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

Röding med vintergrönsaker i brynt smör- och kaprisvinägrett

16 ingredienser

30 m

Krispigt kokta grönsaker med brynt smör, kapris och stekt röding. Lyx!

Vintips: Chardonnay med ekfatskaraktär

Receptet är från Mattias Larssons kokbok Fredagskockens Helgmenyer.

Ingredienser

portioner
  • 150 g morot
  • 150 g palsternacka
  • 150 g vitkål
  • 150 g rödlök
  • 150 g små potatisar, kokta
  • 3 dl vatten
  • salt
  • 50 g smör
  • 4 rödingfiléer med skinn (à ca 170 g)
  • olivolja

Brynt smör- och kaprisvinägrett

  • 100 g smör
  • 2 msk kapris
  • 1 msk cidervinäger

Till servering

  • dill
  • cocktailkapris
  • flingsalt

Gör så här

Kan förberedas

  1. Skala och skär morot och palsternacka i centimeterstora bitar. Skär vitkålen i 2 cm stora bitar. Skala och klyfta rödlöken. Dela potatisarna på hälften.

Vid servering

  1. Koka upp 3 dl saltat vatten tillsammans med 50 g smör. Lägg ner samtliga grönsaker, lägg på ett lock och koka dem al dente i 4-5 minuter. Lyft därefter upp dem.
  2. Lägg 100 g smör i en kastrull. Koka upp och låt det koka kraftigt tills smöret börjar bli lätt brynt och dofta nötigt, tillsätt då kapris och vinäger. Dra av kastrullen från plattan.
  3. Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta rödingen och stek den i ca 2 minuter på skinnsidan i olja, vänd den sedan och stek i ytterligare 1 minut.
  4. Lägg upp grönsakerna på fyra tallrikar. Lägg på rödingen och häll över smör- och kaprisvinägretten. Toppa med små dillkvistar, cocktalikapris och flingsalt.