Röding med forellromshollandaise, spenat och gurka

koket.se
Röding med forellromshollandaise, spenat och gurka
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Röding med forellromshollandaise, spenat och gurka

12 ingredienser

ca 45 m

Ugnsbakad röding serverad med spenatfräs och forellromspiffad hollandaise.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Hollandaisesås

  • 1 msk olivolja
  • 300 g smör
  • 3 äggulor
  • 0,5 citron, saft
  • 30 g forellrom
  • 0,5 dl gräslök, finhackad
  • 4 rödingfiléer (à 170 g)
  • 2 msk smör, till stekning
  • 200 g spenat
  • 10 cm gurka
  • salt
  • peppar

Gör så här

Hollandaisesås

  1. Smält smör och låt svalna till ca 60 grader.
  2. Lägg äggulor och 2 msk citronsaft i en kastrull. Vispa på låg värme till ca 60 grader tills äggulan är fluffig.
  3. Dra bort från plattan och tillsätt smöret droppvis (lämna bottensatsen) och vispa konstant till det blivit en tjockflytande sås. Smaksätt med forellrom, gräslök och smaka av med salt, vitpeppar och eventuellt mer citron.
  4. Ställ åt sidan och låt ej stå på varm platta eller med locket på, då skär såsen sig.

Röding

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Gnid in fisken i olivolja. Salta och peppra.
  3. Baka i ugnen med skinnsidan uppåt till innertemperatur 45 grader. Detta tar ca 12-13 minuter. Ta ut och dra av skinnet.
  4. 3. Medan fisken är i ugnen, skala och kärna ur gurkan. Skär i små tärningar. Stek spenat i 2 msk smör. Droppa över 0,5 msk citron och smaka av med salt och peppar. Dra av från plattan och vänd ner gurktärningarna.
  5. 4. Servera den lågtempade rödingen med hollandaise och spenat-gurkan.