Rödbetstimbal med smörsås

Rödbetstimbal med smörsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Rödbetstimbal med smörsås

13 ingredienser

En rätt som är rolig att bjuda på därför att den är så vacker! Lägg till att smakbrytningen mellan rödbetorna och såsen är så spännande, så har du alla chanser att skörda beröm från nöjda gäster.

Ingredienser

portioner
  • 500 g rödbeta
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • salt
  • vitpeppar
  • smör, till formarna

Till smörsåsen:

  • 1 dl vitt vin
  • 1 citron, saften av
  • 1 msk schalottenlök, hackad
  • 4 msk vispgrädde
  • 100 g smör, kallt
  • 10 murklor från burk
  • 2 msk gräslök, finskuren

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Skala rödbetorna och skär dem i 4 bitar. Koka rödbetorna mjuka i grädden och kör dem sedan i matberedare eller mixer tillsammans med grädden till en fin puré. Tillsätt äggen och blanda, krydda med salt och nymalen peppar.
  2. Fördela purén i smorda portionsformar. Grädda timbalerna i vattenbad i ugnen ca 45 minuter eller tills smeten stannat.
  3. Sås: Finhacka schalottenlöken och skär svampen i halvor. Blanda vin, citronsaft och schalottenlök i en kastrull och koka ihop tills nästan all vätska kokat in. Tillsätt grädde och svamp och koka ihop på nytt tills såsen tjocknat. Fiska upp svampen och håll den varm. Skär det kalla smöret i bitar och tillsätt dem under vispning, låt såsen nästan sjuda men inte koka. Krydda med salt och peppar och rör ner den finklippta gräslöken. Servera som på bilden.