Rödbetssoppa på Moskvavis

Rödbetssoppa på Moskvavis
Foto: TV4

Det är så med de flesta klassiska soppor att man från början tagit de råvaror som funnits till hands i trakten. Den här kommer från Moskva och innehåller gris- och nötkött samt korv. Soppan blir bara mustigare om den får mogna någon dag före serveringen. Servera smetana, syrad grädde, och bröd till.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 750 g färska rödbetor
  • 2 tomater
  • 1,25 dl finhackad gul lök
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • salt och malen svartpeppar
  • 2 liter oxbuljong
  • 225 g vitkål
  • 115 g kokt skinka
  • 115 g smakrik korv
  • 450 g kokt nötkött
  • 4 persiljestjälkar
  • 1 lagerblad

Till servering:

  • 1 dl hackad persilja
  • 2,5 dl smetana eller gräddfil

Gör så här

  1. Skålla, skala och hacka tomaterna. Skala och hacka den gula löken fint. Strimla vitkålen. Skala rödbetorna och skär dem i 3 mm breda strimlor. Skär skinkan och nötköttet i tärningar och korven i skivor. Bind samman persiljestjälkarna och lagerbladet.
  2. Hetta upp smöret i en stor gryta och mjukfräs löken under omrörning. Tillsätt rödbetor, vinäger, socker, tomater och 1 tsk salt. Vrid över ett par varv på pepparkvarnen. Häll i 5 dl av buljongen och låt soppan sjuda under lock i 50 minuter.
  3. Tillsätt resten av buljongen och rör i vitkålen, köttet, korven och persiljebuketten. Sjud soppan i 30 minuter med locket på glänt för att den vackra färgen ska komma fram. Med locket på blir soppan brunröd! Servera soppan garnerad med persilja och syrad grädde.
  4. Smetana: Häll upp grädden i en bunke och rör ner 1 1/4 tsk ättiksprit, 12%. Ställ bunken i rumstemperatur och låt grädden bli genomsyrad av ättikan. Det tar ca 3 timmar. När grädden är genomsyrad är den tjock och blank och smakar läskande syrligt. Kyl den någon timme och servera den kall.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept