Rödbetssoppa

Rödbetssoppa
Foto: TV4

Den här soppan har hämtat inspiration från det ryska köket och den matiga Borsjtj- soppan, fast är av ett enklare slag. Det smakar gott med en klick syrad grädde eller crème fraiche i. Servera soppan som förrätt.

4 augusti 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g färska rödbetor
  • 1 gul lök
  • 50 g vitkål
  • 2 potatisar
  • 2 msk smör
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk röd vinäger
  • Smetana:
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk ättiksprit (12%)

Gör så här

  1. Smetana: Häll upp grädden i en bunke och rör ner ättikan. Ställ bunken i rumstemperatur och låt grädden bli genomsyrad av ättikan. Det tar ca 3 timmar. När grädden är genomsyrad är den tjock och blank och smakar läskande syrligt. Kyl den någon timme och servera den kall.
  2. Skala den gula löken och skär den i klyftor. Skala potatisarna och skär i mindre bitar. Skär vitkålen i strimlor och skala vitlöksklyftorna. Tvätta och skala rödbetorna och riv hälften grovt.
  3. Smält smöret i en kastrull och fräs rödbetor, lök, potatis och vitkål på svag värme under omrörning. Tillsätt buljongen och koka upp. Krydda med salt och nymalen vitpeppar. Låt koka sakta tills grönsakerna mjuknat, 10-15 minuter. Mixa soppan och häll tillbaka den i kastrullen. Pressa ner vitlöken och häll i vinägern.
  4. Riv de sparade rödbetorna fint och sila saften. Tillsätt rödbetssaften i soppan strax innan den serveras. Det är den som ger soppan dess röda färg.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept