Rödbetsplättar med marinerade linser, getost, vit persika och pumpafrön

2 - 3
Från Nyhetsmorgon

De här goda plättarna serveras med lönnsirapsmarinerade linser, getost, vit persika och pumpafrön. Ett knep för att få barn att äta mer grönsaker är att mixa ner grönsakerna i en pannkakssmet. De här rödbetsplättarna får dessutom en färg som gör dem extra spännande. Smeten blir lite tjockare än vanlig pannkakssmet. Stek gärna något tjockare plättar än normalt så blir de lättare att vända. Du kan självklart även steka dem som stora pannkakor. 

17 juli 2016
Visa mer
2 - 3

Du behöver

Rödbetsplättar

  • 1 stor rödbeta
  • 1,5 dl fullkornsdinkelmjöl (kan ersättas med exempelvis grahamsmjöl)
  • 0,25 tsk salt
  • 3,5 dl mjölk (3%)
  • 3 ägg
  • smör eller olja till stekning

Lönnsirapsmarinerade linser

  • 1 dl belugalinser
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk lönnsirap
  • 2 tsk citronjuice
  • salt och peppar

Till servering

  • 1 skivad vit persika
  • ca 100 g smulad getost
  • rostade pumpafrön
  • färska örter, till exempel timjan och rosmarin eller mynta
  • flingsalt

Gör så här

  1. Koka upp en kastrull med vatten och koka rödbetan tills den börjar bli mjuk, ca 10-15 minuter.
  2. Skala rödbetan och mixa den till en slät puré i en mixer. Låt svalna.
  3. Vispa ihop ägg, mjöl, salt och hälften av mjölken till en klumpfri smet.
  4. Vispa ner rödbetspurén och resten av mjölken. Låt smeten vila i kylen minst en halvtimme, gärna över natten.
  5. Skölj linserna. Koka upp 2 dl vatten i en kastrull och häll i linserna. Sänk värmen och låt småputtra i 15-20 minuter, tills linserna är al dente. Häll av eventuellt kvarvarande vatten.
  6. Blanda olivolja, lönnsirap och citronsaft i en skål. Häll ner linserna och blanda runt. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i väntan på servering.
  7. Smält lite smör i en stekpanna på medelvärme. Häll i smet och grädda plättar som vanligt.
  8. Servera plättarna nygräddade med linser, persika, getost, pumpafrön och örter. Strö över lite flingsalt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept