Höstpizza med karamelliserad lök

koket.se
Höstpizza med karamelliserad lök
Foto: TV4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Höstpizza med karamelliserad lök

16 ingredienser

1,5 h

Matig pizza med rostade rödbetor, gorgonzola, rucola och karamelliserad lök.

Tips! Har du ont om tid? Köp färdig pizzadeg i mataffären eller av din pizzabagare.

Se Donal Skehan laga receptet

logo

Ingredienser

portioner3 - 4 stycken

Pizzadeg

  • 250 g vetemjöl (plus extra vid utbakning)
  • 7,5 g torrjäst (påse)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk extra virgin olivolja (plus extra)
  • 175 ml vatten

Karamelliserad lök

  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 6 skivor lök, tunt skivade [ca 700 g]
  • 1 tsk brunt farinsocker

Rostade rödbetor

  • 675 g delikatessrödbetor
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk balsamvinäger
  • havssalt
  • svartpeppar, nymalen

Servering

  • 225 g gorgonzolaost, skuren i små bitar
  • 2 stora nävar ruccola

Gör så här

Pizzadeg

  1. I en stor skål, blanda mjöl, jäst och salt. Forma en grop i mjölet och häll i 175 ml ljummet vatten och olivolja. Använd dina fingertopparna och blanda långsamt in mjölet från sidorna och fortsätter att blanda tills en deg formas.
  2. Jobba med degen på en mjölad arbetsyta och knåda i ca 5 minuter. Om degen blir för klibbig, tillsätt lite extra mjöl tills den blir slät. Forma degen till en boll och lägg i en ren oljad skål. Täck med en fuktig handduk eller plastfolie och ställ åt sidan på en varm plats i ca 45 minuter eller tills degen har fördubblats i storlek.

Karamelliserad lök

  1. Värm olja och smör i en stor tjockbottnad kastrull på hög värme. Tillsätt lök och socker och stek. Stek i max 5 minuter tills de får en mörk färg, minska sedan värmen till låg och stek långsamt i 30 minuter. Krydda med salt och peppar.

Rostade rödbetor

  1. Värm ugnen till 220 grader. Skrubba rödbetorna, trimma sedan bort toppar och klappa torra med hushållspapper. Placera i en ugnsform och ringla över olivolja och balsamvinäger. Krydda med salt och peppar, täck med folie och grilla i 20-30 minuter tills de är mjuka. De är klara när du kan skära igenom dem lätt med en vass kniv. Låt svalna och skär sedan varje rödbetor i önskad storlek.

Gräddning med hembakad deg

  1. Ta fram degen till en lätt mjölat arbetsyta knåda igen i cirka en minut och sätt tillbaka i skålen för ytterligare jäsning i 10 minuter.
  2. Sänk ugnen till 200 grader. Dela degen i 3-4 bitar och kavla ut så tunt det går. Strö mjöl på
  3. bakplåtar och placera en pizzabotten på varje plåt. Borsta med lite olja och grädda i 10-15 minuter tills kanterna är gyllenbruna.
  4. Toppa med den karamelliserade löken och sedan strö över rostade rödbetor, gorgonzola och ruccola. Krydda med salt och peppar och servera genast.

Gräddning med köpt deg

  1. Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Kavla ut degen/rulla ut degen och toppa med den karamelliserade löken, rostade rödbetor och gorgonzola. Krydda med salt och peppar och borsta med lite olja på kanterna och grädda i 10-15 minuter eller enligt instruktionerna på förpackningen. Ta ut ur ugnen och toppa med rucola.