Rödbetspaj med feta, honung och timjan

1 h 15 m
4
1 h 15 m
4

Du behöver

Fyllning

  • 4 normalstora färska rödbetor
  • 200 g fetaost
  • 2 dl gräddfil eller naturell yoghurt
  • 1 ägg
  • 0,5 msk flytande honung
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk grovmalen svartpeppar
  • 2 dl ost, riven att strö över
  • solroskärnor, att strö över

Pajdeg

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 150 g smör eller margarin, rumstempererat
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk vatten

Till servering

  • ärtskott och rucolasallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka rödbetorna i 20–30 minuter eller tills de har blivit mjuka. Låt dem svalna och gnid sedan av skalen. Skiva rödbetorna tunt.
  2. Blanda alla ingredienser till pajdegen i en bunke och arbeta snabbt ihop till en deg med händerna eller med en elvisp. Lägg degen på en mjölad arbetsyta och kavla ut den till en rektangel eller rundel. Fodra hela insidan av en pajform, cirka 23 cm i diameter eller cirka 40 × 15 cm, med degen. Skär av överhängande deg, nagga bottnen med en gaffel och låt formen stå i kylen i 20 minuter.
  3. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  4. Smula sönder fetaosten och blanda samman med gräddfil, ägg, honung och kryddor. Fördela rödbetsskivorna över pajbottnen, täck med fetaostblandningen och toppa med den rivna osten.
  5. Grädda i cirka 30 minuter eller tills pajen fått fin färg. Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna och strö dem över den färdiga pajen. Servera tillsammans med ärtskott och rucolasallad.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept