Rödbetsgratäng med getost

ca 1h
4
Rödbetsgratäng med getost
Foto: TV4
Från Mitt kök

Höstig rödbets- och potatisgratäng med getost och rosmarin. Sköter sig själv i ugnen!

21 september 2015
Visa mer
ca 1h
4

Du behöver

  • 400 g rödbetor, skalade
  • 400 g potatis, skalad
  • 2 klyftor vitlök, skalade
  • 150 g chèvre
  • 1,5 msk färsk rosmarin, hackad
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 dl smakrik ost, riven

Béchamelsås

  • 50 g smör
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 5 dl mjölk, 3 %
  • 1 krm riven muskot
  • salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret till béchamelsåsen i en kastrull och rör ner vetemjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget, och koka upp under omrörning. Låt sjuda på mycket svag värme i 3 minuter, eller tills såsen börjar tjockna. Rör om då och då. Smaka av med muskot, salt och vitpeppar. Ställ kastrullen åt sidan.
  3. Skiva rödbetor och potatis tunt. Varva potatis, rödbetor, bechamelsås, smulad chèvre och rosmarin i en ugnsform. Salta och peppra mellan de olika lagren. Avsluta med rödbetor, béchamelsås och slutligen riven ost.
  4. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter, eller tills rotfrukterna känns mjuka och gratängen fått fin färg. Låt gratängen stå i ett par minuter innan du serverar den.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept