Kokta betor med brynt smör och krasse

Kokta betor med brynt smör och krasse
Foto: Per Erik Berglund

Kokta betor med brynt smör och krasse

Av: Rod Pérez

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

Kocklandslagets Rods kokta primörbetor med brynt smör och krasse på kavring.

Ingredienser

portioner

rödbetor

  • 8 rödbetor, små
  • 6 dl vatten
  • 100 g smör
  • 1 msk salt
  • 2 lagerblad
  • 0,5 dl citron, saft
  • 5 vitpepparkorn

Brynt smör

  • 250 g smör
  • 1 citron
  • vitpeppar, malen (efter smak)

Kavring

  • 8 skivor kavring
  • 8 msk färskost
  • 1 citron
  • 1 ask krasse

Gör så här

Rödbetor

  1. Lägg allt i en kastrull och sjud tills att betorna är klara.
  2. När betorna har svalnat så skalar du dem. Det är enklast att skala dem genom att ”trycka” av skalet med händerna under rinnande vatten.
  3. Klyfta sedan betorna i små fina klyftor.

Brynt smör

  1. Lägg smöret i en kastrull, låt det koka tills det får en gyllene färg och doftar lite nötigt.
  2. Sila av och låt svalna.
  3. Smaksätt sedan med citron och vitpeppar till önskad smak. Det ska vara syrligt!

Avslutning

  1. Vänd upp Philadelphiaosten med lite rivet citronskal och lite av saften.
  2. Rosta kavringen, och bred på lite av Philadelphian.
  3. Strax innan servering, värm betorna lätt med lite av det brynta smöret.
  4. Klipp kryddkrassen över, vänd runt och lägg sedan på kavringen.
  5. Garnera med lite krasse.