Röd linssoppa med ris

Röd linssoppa med ris
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Röd linssoppa med ris

11 ingredienser

Under fastetiden, Ramadan, serveras i muslimska länder ofta soppa på linser. De är proteinrika och ger god mättnad. Linserna mosar sig efter ca 40 minuters koktid, vilket gör dem mycket lämpliga som konsistensgivare i en soppa.

Ingredienser

portioner
  • 2 msk neutral olja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 225 g röda linser
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk malen koriander
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar, grovmalen
  • 2 msk citron, pressad
  • 3 msk ris

Gör så här

  1. Skölj linserna noga. Skala och hacka den gula löken. Hetta upp oljan i en stor kastrull. Fräs löken tills den får lite färg. Pressa ner vitlöken och fräs ytterligare en stund.
  2. Tillsätt linserna och buljongen. Krydda med koriander, spiskummin, salt och peppar. Tillsätt citronsaften. Sjud linserna tills de går sönder, ca 40 minuter.
  3. Tillsätt riset och mer buljong om konsistensen verkar för tjock. Sjud soppan tills riset är mjukt.