Robins rökiga lammlägg

Robins rökiga lammlägg
Foto: Robin Linghage
Robin Linghage
Robin Linghage

Robins rökiga lammlägg

Av: Robin Linghage

Från: Grillmästarna

39 ingredienser

2 h

Grillat lammlägg fyllt med lammkorv, grillad sallad, rökig tomat och krämig tzatziki.

Ingredienser

portioner
  • 160 g lammlägg
  • 120 g lammkorv
  • 1 vitlök
  • rosmarin
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja
  • äppelkvistar

Rökig tomat

  • 1 röd tomat
  • salt
  • svartpeppar

sallad, ljummen

  • 2 små kronärtskockor
  • 20 g färskost
  • melon
  • majs
  • ärtskott
  • broccoli
  • blomkål
  • fänkålsdill
  • rödlök
  • äpple
  • blandade bönor
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

vinägrett

  • 6 msk olivolja
  • 3 msk balsamvinäger
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk honung
  • salt
  • peppar

Tzatziki

  • 0,75 gurka
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 0,5 dl grekisk yoghurt (eller naturell)
  • 0,5 tsk citronjuice eller vinäger
  • 2 tsk olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Lamm

  1. Skär ett snitt i lammlägget och lägg in korven. Skala och skär vitlöken tunt i skivor. Blanda ihop olivolja, salt, svartpeppar, vitlök och rosmarin. Häll marinaden på lammet i 30 minuter innan grillningen.
  2. Grilla lammläget och låt innetemperatur bli 40 grader. Lägg sedan äppelkvistar bland kolen och rök lammlägget ytterligare tills innetemperaturen bli 48 grader. Låt sedan lammet vila lite i folie.

Tomat

  1. Dela tomaten och ställ tomaten på grillen. Låt tomaten bli grillad och mjuk. Salt och peppar.

Ljummen sallad

  1. Grilla först broccoli, blomkål, rödlök, äpple och bönor för att få färg. Stek sedan tillsammans i olivolja. Låt svalna i 5 minuter.
  2. Dela kronärtskockan i mitten och lägg ner färskosten. Lägg sedan ner majs, ärtskott, melon, kronärtskockor och fänkålsdill bland de stekta och grillade grönsakerna. Blanda allt tillsammans till en ljummen sallad. Smaka av med salt och peppar.

Vinägrett

  1. Blanda olivolja och vinäger väl. Pressa i vitlök. Blanda i honung, salt och nymalen peppar.

Tzatziki

  1. Skala gurkan. Riv den på den grova sidan av rivjärnet. Strö på salt. Låt stå ca 10 minuter och låt saften rinna av.
  2. Skala och finhacka vitlöksklyftan. Blanda med grekisk yoghurt eller naturell yoghurt, citronjuice eller vinäger, olivolja i en skål. Blanda ner gurkan och smaka av.