Vitlöksgratinerad oxfilé med hemgjord vitlöksbearnaise - Coer de filet provencale

Vitlöksgratinerad oxfilé med hemgjord vitlöksbearnaise - Coer de filet provencale
Foto: TV4

Du behöver

  • 700 g oxfilé
  • 1 kg potatis
  • 1 tsk salt, ca
  • 1 tsk peppar, ca
  • rapsolja, till stekning

Vitlökssmör

  • 75 g smör
  • 3 st vitlöksklyftor, pressade
  • 2 msk persilja
  • 10 droppar worcestershiresås

Vitlöksbearnaiseså

  • 3 st vitlöksklyftor
  • 5 st vitpepparkorn, krossade
  • 1 msk hackad gul lök
  • 2 st persiljestjälkar
  • 2 msk vinäger
  • 200 g smör
  • 3 st äggulor
  • 1 msk finhackad persilja
  • dragon, efter smak

Gör så här

  1. Putsa oxfilén ren från hinnor och senor. Bryn den runtom i en stekpanna. Salta och peppra väl.
  2. Skala och skiva potatisen tunt. Skölj potatisen väl i rinnande vatten. Häll av vattnet och torka potatisen med en handduk.
  3. Stek potatisen med matolja i en het panna tills den har fin färg. Stek i flera mindre omgångar, salta och peppra väl. Lägg den stekta potatisen i en ugnsfast form.
  4. Värm ugnen till 150 grader. Sätt en stektermometer i mitten av köttet och lägg den ovanpå potatisen på formen och ställ in i ugnen. Stek till önskad innertemperatur, ca 60 grader om man vill ha medium.
  5. Blanda ingredienserna till vitlökssmöret för hand eller i en matberedare med knivinsatsen.
  6. Ta ut formen och låt oxfilén vila i 5 menuter innan den skivas. Höj ugnsvärmen till max. Skiva köttet och lägg tillbaka ovanpå potatisen. Fördela vitlökssmöret över köttet och ställ tillbaka in i ugnen. Låt stå tills vitlökssmöret nästan smält helt. Servera!
  7. Vitlöksbearnaisesåsen kan du laga medan köttet och potatisen är i ugnen. Skiva vitlökarn och låt de puttra i hett smör utan att ta färg. När den är helt mjuk får den svalna.
  8. Blanda vitpeppar, lök, vinäger och 0,5 dl vatten i en kastrull och låt koka i 4-5 minuter. Sila och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Skiva matfettet och lägg i kastrullen. Lägg äggulorna ovanpå, låt stå i kökstemperatur 30 minuter. Sätt sedan kastrullen i vattenbad med hett vatten, får ej koka. Vispa ihop ingredienserna. När allt har smält och blandats, fortsätt att vispa oavbrutet tills den blir blank och pösig. Mixa vitlöken helt slät och tillsätt den i såsen och smaka av med persilja och dragon.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept