Chokladfondant med salt kolakräm och vanilj-crème fraiche

Chokladfondant
Foto: TV4

Chokladfondant med salt kolakräm och vanilj-crème fraiche

Av: Robin - Öland

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

2 h

Choklad omfamnad av smaker för alla sinnen. En klassisk dessert som chokladfondant får här en ny twist med salt kolakräm och vanilj-creme fraiche som tillbehör.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Kopke Fine Ruby artnr 8048

Ingredienser

portioner

Fondant

  • 100 g mörk choklad
  • 100 g osaltat smör, rumstemprerat
  • 1 tonkaböna
  • 3 msk strösocker
  • 2 äggulor
  • 3 ägg
  • 3 msk vetemjöl
  • smör

Saltad kolakräm

  • 50 g osaltat smör
  • 0,75 dl mörkt muscovadosocker
  • 2 dl strösocker
  • 1,25 dl vispgrädde
  • 1 tsk flingsalt

Vanilj-creme fraiche

  • 5 dl crème fraîche
  • 2 msk florsocker
  • 1 msk limefrukt, juice
  • 0,5 krm vaniljpulver (eller mald vaniljstång)
  • 3 msk rostade kakaobönor
  • 4 jordgubbar
  • 4 citronmelissblad

Gör så här

Fondant

  1. Smält chokladen och smöret. Riv tonkabönan.
  2. Ha i allt i en bunke tillsammans med socker, äggulor, ägg och vetemjöl. Vispa till en slät smet.
  3. Smöra cocotteformar eller liknande, häll i smeten och ställ in i frysen.

Saltad kolakräm

  1. Ha i samtliga ingredienser i en stor gryta så att det kan koka upp utan att koka över. Rör om, koka upp, sänk värmen och låt koka i minst 10 min.#

Vanilj-creme fraiche

  1. Ha i samtliga ingredienser i en bunke, vispa tills blandningen är stel.

Gräddning och servering

  1. Baka av chokladfondanterna från frys (ca 200 grader i 10 minuter).
  2. Skär jordgubbarna i kvartar. Krossa de rostade kakaobönorna.
  3. Ringla kolakrämen över fondanten, forma vanilj-creme fraichen, garnera med jordgubbar, kakaokrossen och citronmelissen.