Midsommarsillsallad à la Holmström/Nilsson

4

Du behöver

  • 300 g kokt färskpotatis
  • 200 g gulbetor
  • 2 schalottenlökar
  • 4 salladslökar
  • 200 g löksill
  • 2 st endive
  • 1,5 dl hovmästarsås
  • 1 knippe dill
  • salt och peppar

Apelsin och stjärnanis sill:

  • 8 urvattnade sillfiléer
  • 2 st apelsiner
  • 1 l ett/två/tre lag (en del ättika, två delar socker och tre dela vatten som kokas upp och kyls ned).
  • 1 stor gul lök
  • 1 stor röd lök
  • 10 hela vitpepparkorn
  • 5 st stjärnanis
  • 15 kryddpepparkorn
  • 4 lagerblad

Gör så här

  1. Baka gulbetorna i ung på saltbädd i ca 1 timme på 175 grader och låt sedan kallna innan du skalar dom. Dela ner potatisen och gulbetorna i klyftor eller tärningar. Skär sillen i ½ cm strimlor rakt över sillfiléerna. Skär dillen grovt och blanda med allt utom endivsalladen och smaka av med salt och peppar. Dela endivsalladen i blad och servera sillsalladen med endivsalladen antingen i botten eller blandat med salladen och garnera med en dillvippa.
  2. Tag av det gula på apelsinen med potatisskalare eller med kniv. Skiva lökarna i tunna skivor. Blanda sedan alla ingredienser i ett krus eller djupt kärl, se till att lagen täcker sillfiléerna ordentligt. Låt stå i minst 4 dygn så att sillen hinner ta åt sig smakerna. Sillinläggningen håller länge om man är noggrann med hygienen.
  3. Servera med ny kokta färskpotatis.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept